Halloween, Mindenszentek és Halottak napja

2016.10.29. 11:50


Kezdjük is el.
Mindjárt itt a Halottak napja, amit sokan Halloweenként is ismernek, bár a 2 ünnep között van egy kisebb eltérés.
Sőt egy hatalmas tény, vannak emberek akik nem tudják, hogy november elsején Halottak napja vagy Mindenszentek napja van. //lentebb ez is kiderül

Tévedések:
Sokan összekeverik a három ünnepet. Ma a rádióban hallgatva a reggeli adást (direkt kihagyom a műsor ill. az adó címét) Halloween-t berakják november elsejére, pedig egy nappal előtte van.
Még mi Magyarok is összekeverjük a Halottak napját és a Mindenszenteket vagy egy közös dátum alá vesszük, pedig mind a kettő mást jelentéssel bír.
A bejegyzés tovább folytatódik
Halloween jelentése (forrás: wikipedia):
 
A halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én.

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukor vagy bot!” („Cukrot vagy csínyt!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg a szerencsétlen ajtónyitónak van lehetősége „botot” választani – a következményekkel együtt. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. A halloween nagyon fontos ünnep Amerikában. Ezzel ellentétben a szülők nem engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt Halloween-kor az eltűnt- és megölt gyermekek száma. Így ez az ünnep, az előző 10 évhez képest, nagyon sokat vesztett a jelentőségéből.

Európában a halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán. Az utóbbi években Magyarországon egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban. Több helyen partikat rendeznek; az udvart, a házat túlvilági hangulatúvá varázsolják, majd különféle jelmezekbe öltözve mulatoznak. Népszerű szórakozás ilyenkor az almahalászat, melynek célja egy vízzel teli vödörből szájjal kiszedni az almát.
többet akarok tudni (klikk ide)
képek:
 
Halottak napja jelentése (forrás: wikipedia):
 
A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton.
többet akarok tudni (klikk ide)
képek:
 
Mindenszentek napja jelentése (forrás: wikipedia):
 
A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-jén, más egyházakban más napokon tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére.

A halottak napját előzi meg. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére. A mindenszentekhez és a halottak napjához kötődő szokásokat nem csak a hithű keresztények gyakorolják.

Magyarországon több évtizedes szünet után 2001-től újra munkaszüneti nap.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a halloween („minden szent estéje”).
többet akarok tudni (klikk ide)
képek:
 
Mit is jelent nekünk ez az ünnep??

A kötelező viziten kívül, amit szüleink, nagyszüleink és dédszüleink sírjainál teszünk, mély érzelmi kihatással vannak ránk. Érzékenyebb lelkű emberekben mély sebeket téphetnek fel, halottaink emléke. Én is így vagyok Nagyapám és Nagymamám emlékével, sőt még drága kutyámat is siratom.

Tény: ezek az ünnepek általában összehozzák a még élő rokonokat, így tényleg tudunk mit ünnepelni halottaink dicső életén kívül, hiszen rég látott rokonaink ismét elbeszélgetnek a múlton és a jelenen. A közös érzések, a jó hangulat egy meleg szobában, és az ismerősökkel való beszélgetés feldobja ezeket az ünnepeket.
Egyedül azokat sajnálom, akik elvesztették férjüket feleségüket és egyedül vannak gyerekek és minden nélkül, így egyedül kényszerülnek túlélni ezt a szomorú ünnepet, ahol nincs meg a családi idill, így egy hatalmas terhet véve szívükre és lelkükre.


Mi értelme megsiratni halottainkat, amikor már úgy is meghaltak?

Ennek több magyarázata is lehet.
Első: hívő emberek vagyunk, hiszünk a túlvilágban, Istenben és így neveltek.
Második: ténylegesen annyira fontos volt nekünk az a személy hogy minden nap gondolunk rá.
Harmadik: nem hiszünk semmiben és senkiben, de félünk a létezésétől és az ezzel járó "büntetéstől" ha nem mennének el.

És még sok ilyen tényeket lehetne felsorolni. Senki nem lát bele az embert vezérlő célokba, hogy kit mi hajt.

Mi a Magyar embereknek a véleménye a Halloweenről?

Ahány ember annyi szokás, valaki elfogadja, valaki ünnepli és valaki (többség), azt mondja, hogy mi Magyarok vagyunk és ez meg egy "hülye" külföldi hagyomány, mint a Valentin, aminek a lényege az emberek rávétele a költekezésre.
 

 

 

Kommentben várom minden egyes olvasó észrevételét, érzését és bármilyen mondandóját...

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek halloween november október mindenszentek halottak napja

A bejegyzés trackback címe:

https://unnepilaz.blog.hu/api/trackback/id/tr502407390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása