ÜnnepiLáz

Mindenszentek, Karácsony, Húsvét és a többiek...

A Magyarországi ünnepekről Magyaroknak...


A Fóka visszatért:


Seobaglyak Tetkók

HirdetésMájusfa

2011.05.13. 11:34


A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.

 

Története

A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.
 
 
Májusfaállítás

Ez a szokás falvakban még napjainkban is komolyan jelen van. A májusfát vagy májusi gallyat világosig őrizni kellett. A két háború között divatba jött a szerenád, az éjjelizene május elsején. Nagykőrösön amelyik lánynak már volt udvarlója, az május 1-jén kapott májusfát. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat akasztottak. Ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illett egy szál gyufa meggyújtásával. A szerenádot követően a lány kiment és borral kínálta a legényeket.
 

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek május májusfaÁprilis

2011.04.15. 14:19


Ebben a hónapban 3 fontosabb világnap is van:

1. Energiatakarékossági Világnap
2. Meteorológia világnap
3. A víz világnapja 
 

Hamarosan bejegyzések várhatóak...

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek 2011