December 6

2016.12.22. 23:05


Sokakban felmerült már a kérdés mi is ki is ez a Mikulás lentebb ezt mondjuk el...

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek mikulás december december 6November 22

2016.11.26. 09:40


A mai nap: a Magyar Közoktatás Napja Magyarországon 1991 óta és Szent Cecília napja: Szent Cecília a zenészek védőszentje
 

A Magyar Közoktatás Napja Magyarországon 1991 óta

 
A PSZ a hazai közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatására, valós társadalmi megítélésének elősegítésére, valamint a szükséges országos és helyi döntések meghozatala, a közös cselekvés kialakítása céljából kezdeményezte a magyar közoktatás napjának létrejöttét. Olyan akciónapot kívánt a PSZ létrehozni, amelyen az aktuálisan zajló költségvetési vitákhoz kapcsolódva felhívják a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a közoktatás stratégiai jelentőségére, fejlesztésének szükségességére. A meghirdetett akciónapokkal olyan döntések megszületését kívánták elősegíteni, amelyekben kifejeződik a nemzet gondoskodása saját jövőjéről, és amelyekben nem szorulnak háttérbe a szakmai szempontok, a tanulói, szülői, pedagógusérdekek.
 
forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Közoktatás_Napja
 
 

Szent Cecília napja: Szent Cecília a zenészek védőszentje

 
Szent Cecíliáról többet: http://www.katolikus.hu/szentek/1122.html

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek november november 22 a magyar közoktatás napja magyarországon szent cecília napja