November 20

2016.11.20. 07:37


A mai nap: Ifjú Zenebarátok Világnapja és A gyermekek jogainak világnapja, ezen a napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése a gyermekek jogairól szóló egyezményt 1989-ben
 
Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége 1968 tavaszán Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján november 20-án ünneplik Az ifjú Zenebarátok Napját.
 
 
 
A gyermekek jogairól szóló egyezmény (angolul: Convention on the Rights of the Child, CRC) egy nemzetközi egyezmény, ami 1990 szeptember 2.-án lépett hatályba, majdnem egy évvel azután, hogy 1989 november 20.-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta.
 
Az egyes gyermek nevelhetőségi feltételeihez való alkalmazkodás a 19-20. század fordulója óta jelen van a pedagógiai gondolkodásban, erkölcsi-szakmai követelésből jogi kövteléssé azonban csak 1989. november 20-án vált, amikor is New Yorkban az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése elfogadta a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezményt, amelyet azóta az USA és Szomália kivételével minden államban ratifikáltak; a magyar törvényhozás az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdette ki. Az egyezmény pontosan kifejti, hogy milyen jogokkal rendelkeznek a gyermekek; ezen a területen ez az első kötelező érvényű nemzetközi jogi eszköz. A gyermekek helyzetének ilyen szintű szabályozása az emberi jogok nemzetközi védelmének egyre hangsúlyosabbá válásával került napirendre, és tükrözi annak két legalapvetőbb vonását: tartalmazza az emberi jogok kiterjedt skáláját és kizár mindenfajta diszkriminációt a jogérvényesítésben. A dokumentum a gyermek érdekét mint „mindenek felett álló”, levezethetetlen értéket, mint alapjogot határozza meg. Három alapelve a részvétel (a gyermek korától és érettségétől függően részese a saját sorsát érintő kérdések megvitatásának), a védelem és a megelőzés. Megnevesít számos olyan területet (oktatás, államigazgatás, igazságszolgáltatás stb.), amelyeken belül a gyermekek jogait tiszteletben kell tartani.
 
forrás:wikipedia

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek ensz november november 20 ifjú zenebarátok világnapja gyermekek jogainak világnapja

A bejegyzés trackback címe:

https://unnepilaz.blog.hu/api/trackback/id/tr192460551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása